16/02/2025 | Autor: W obiektywie Krzysztofa Kordowskiego | źródło: gryfinska.pl
Zdjęcia przedstawiające najpospolitszego w Polsce ptaka - ziębę (Fringilla coelebs) z rodziny łuszczaków. Ptak ten gnieździ się we wszystkich lasach, zadrzewieniach, parkach i ogrodach. Jest gatunkiem wędrownym, ale samce często zimują w Polsce. Zięba buduje kunsztowne, doskonale zamaskowane gniazda. Oprócz śpiewu jest znany z charakterystycznego głosu samca, nazywanego wołaniem na deszcz. Na zdjęciu przedstawiony jest samiec zięby, który słynie z różnorodności głosów w zależności od regionu.