Reklama

Zięba –samiec

Zięba ( Fringilla coelebs ) – to najpospolitszy w Polsce ptak .

Należy do rodziny łuszczaków . Gniazduje we wszystkich lasach , zadrzewieniach , parkach i ogrodach .

Jest gatunkiem wędrownym ( zimuje w zachodniej i południowej Europie ) , ale samce często zimują w Polsce , zwłaszcza na zachodzie i południu kraju .

Buduje bardzo kunsztowne i doskonale zamaskowane gniazdo.

Poza śpiewem znany jest też , zwłaszcza wśród ornitologów , głos samca , który opisuje się jako tzw. ‘’ wołanie na deszcz ‘’ , który używany jest , gdy zbliża się deszcz lub pogorszenie pogody . Ptak znany jest ze swojej zmienności głosów zależnie od regionów , czyli tzw.dialekty.

Reklama

Na zdjęciu samiec.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


 

 

Wideo gryfinska.pl




Reklama