Ciekawostki :
Ptak dużo większy od wróbla. W Polsce jest to dość liczny gatunek lasów dębowych, grabowych i buczyn, których nasiona chętnie spożywa. Lubi także drzewa owocowe, głównie czereśnie, których pestki rozłupuje potężnym dziobem ( potrafi wytworzyć siłę nacisku o wartości ponad 50 kg ! ) . Ma nieproporcjonalnie dużą głowę, co wynika z silnie rozwiniętych mięśni żucia – wszak to latający dziadek do orzechów .
Jest ptakiem płochliwym i trudno go obserwować – większość czasu spędza wysoko w koronach drzew . Na uwagę zasługuje piękne ubarwienie.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze