Gryfinska.pl - informacje z powiatu gryfińskiego

Master Gospodynie!

Paszteciki z farszem rybnym w trakcie przygotowywania przez koło z Żabnicy
Paszteciki z farszem rybnym w trakcie przygotowywania przez koło z ŻabnicyAutor: KGW Barka

Koła Gospodyń Wiejskich Barka, Chlebowianki, Gardnianki, oraz Ale Babki przygotowały dla naszych czytelników świąteczne przepisy kulinarne

Reklama

KGW Barka z Żabnicy zaprezentowało paszteciki z farszem rybnym, oraz przepis na barszcz czerwony. Chlebowianki postawiły na tradycyjną potrawę, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole, a mianowicie na smażonego karpia. Gardnianki natomiast na prostotę, nie tracąc przy tym dobrego smaku. Ich karkówkę w keczupie może przygotować nawet laik, a zajadać się będą wszyscy goście. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć sałatek, dlatego Ale Babki z Wełtynia przygotowały przepis na sałatkę śledziową.

Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich Barka z Żabnicy

Paszteciki z farszem rybnym

Ciasto drożdżowe:

Składniki: 1 kg mąki,10 dag drożdży, 3 żółtka i 2 całe jaja,2/3 kostki masła,0/5 litra mleka.

Sposób Przygotowania: Rozrabiamy drożdże z odrobiną mleka i szczyptą cukru czekamy aż wyrośnie. Do miski sypiemy mąkę ,wbijamy jaja wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło wlewamy mleko i dodajemy rozczyn. wyrabiamy do czasu aż odstaje od rąk. pozostawiamy w cieple przykrywając ściereczką ,do wyrośnięcia.

 

Farsz rybny:

Składniki: Ugotowane obrane z ości ryby (użyliśmy różnych ryb z  Regalicy) po oddzieleniu pozostało około 1,5 kg. Dodajemy delikatnie podsmażany wędzony boczek (ok. 30 dag)

Sposób przygotowania: Całość blendujemy - do uzyskania gładkiej masy. Przyprawiamy, solą ,pieprzem gałką muszkatołową ,natką pietruszki, można dodać inne zioła w/g smaku.

 

Sposób przygotowania całości:

Po wyrośnięciu ciasta-wałkujemy w kwadrat smarujemy po całości farszem zwijamy rulon końcówkę zostawiając pod spodem. Kroimy paszteciki układamy na blachę pozostawiamy znów do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem pieczemy w temp.170 st do złotego koloru.

 

Barszcz czerwony z kiszonych buraków

Zakisić buraki 2 tygodnie przed przyrządzaniem barszczu

Kiszenie buraków:

2 kilo buraków kroimy w grube plastry. zalewamy 4 litrami przegotowanej przestudzonej wody.

Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach sól do smaku ,łyżkę  miodu czosnek świeży ( w/g uznania) kromkę razowego chleba-który po 3 dniach wyjmujemy.

Taki barszcz po zakiszeniu ,odcedzić ,wystarczy zagotować i doprawić do smaku.


Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich Chlebowianki z Chlebowa

Karp Smażony

Składniki: żywy karp o wadze do 2 kg, 4 duże cebule, łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu przypraw: liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren kolendry, kostka (25dag) masła, masło i oliwa ( pół na pół) do smażenia, sól, mąka, jajka do panierowania, tarta bułka.

Sposób przygotowania: Oczyszczoną, wymytą rybę kroimy w zgrabne dzwonka. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Porcje ryby nacieramy przygotowanymi przyprawami i solą układamy w kamiennym garnku na przemian z krążkami cebuli, naczynie przykrywamy i trzymamy do następnego dnia w chłodzie. Na godzinę przed planowanym podaniem obsypujemy każdy kawałek ryby mąką ( nadmiar mąki strząsamy), panierujemy w jajku i tartej bułce, smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, na każdą wkładamy kawałek masła, szczelnie przykrywamy i trzymamy w ciepłe. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszcz rumienimy wcześniej wypłukane i dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przełożona. Karpia podajemy na wygrzanym półmisku, otoczonego smażoną cebulą.

Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich Gardnianki z Gardna

Karkówka w Keczupie

Składniki: Karkówka, cebula, sól, pieprz, keczup ostry

Sposób przygotowania: Na samym początku należy pokroić w plastry karkówkę. Cebulę kroimy w talarki. Gdy już to zrobimy, w rondlu układamy je na przemian, posypując plastry karkówki solą i pieprzem, wedle uznania. Cebuli powinno być dużo. Gdy już to ułożymy, zalewamy je dużą ilością ostrego keczupu. W zależności od wielkości naszego garnka, możemy zużyć nawet dwie tubki. Musi być go na tyle dużo, aby przykrył całą potrawę, oraz wlewał się do środka. Tak przygotowane danie wkładamy na około godzinę do piekarnika.


Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich Ale Babki z Wełtynia

Sałatka śledziowa Joli

Składniki: 30 dkg śledzi solonych (wymoczyć), 30 dkg śledzi w occie, pół słoika ogórków konserwowych, 1 czerwona cebula, 2 jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sos: majonez, 2 łyżki jogurtu naturalnego, czosnek w/g uznania, doprawić pieprzem do smaku.  

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i połączyć ze sobą. Przygotowany sos połączyć razem z sałatką.

 

Reklama

Komentarze (0)

Zaloguj się i dołącz do dyskusji

Logowanie