Gryfinska.pl - informacje z powiatu gryfińskiego
Reklama
Reklama

Gotuj jak Top Chef! Słodko-kwaśna zupa z dyni i kurczaka

Na dzisiejsze wydanie Karol przygotował „smakową frajdę” dla wszystkich miłośników zup

Dziś przyszła kolej na wykonanie wyśmienitej zupy. Specjalnie na tę okazję wybrałem słodko-kwaśną zupę dyniową z kurczakiem. Powód jest prozaiczny - to danie jest w sam raz na zimowe dni. Rozgrzewające i zdrowe oraz kwaśno-słodkie, a zarazem ostre. Danie, na które przepis dziś zaprezentuję jest bogatą w witaminy oraz minerały kompozycją, która pomoże wam zapobiec przeziębieniu w tym „zdradliwym” okresie, jakim bez wątpienia jest zima. Osobiście uwielbiam chili i wszystko co ostre, dlatego często stosuje je w swojej kuchni. Zauważyłem też, że ta papryczka znacząco poprawia moje samopoczucie oraz przyspiesza metabolizm. Jej kolejnym atutem jest to, że bardzo dobrze łączy się ze słodyczą dyni. Aż chce się jeść, prawda? Zatem nie przedłużajmy i bierzmy się do pracy.

Słodko-kwaśna zupa z dyni i kurczaka

Składniki:

dynia piżmowa – ok. 400 g

pierś z kurczaka – ok. 400 g

1/4 selera

jedna marchewka

dwie małe czerwone chili (możecie użyć odrobinę mniej)

1/2 żółtej papryki

1/2  czerwonej papryki

1/2 dużej cebuli

dwa ząbki czosnku

miód – 80 g

mleko kokosowe - 500 ml

ocet ryżowy - 100 ml

brązowy cukier – 1 łyż.

chińska przyprawa pięciu smaków (jeżeli nie możecie dostać tej mieszanki, możecie zrobić ją sami, w jej skład wchodzą: nasiona kolendry, nasiona fenkuła, kora cynamonowca, pieprz syczuański, anyż)

curry

pieprz i sól

olej do smażenia

masło – duża łyżka

woda – ok. 1 litr

prażone pestki dyni

Krok 1

Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy aż się zarumieni.

Krok 2

W osobnym garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w nieduże kawałki dynię. Kiedy nabierze brązowego koloru, dodajemy odrobinę wody i gotujemy aż zmięknie.

Krok 3

Całość miksujemy blenderem na gładkie pure. Dorzucamy uprzednio usmażone warzywa i zalewamy wodą.

Krok 4

Następnie kroimy piersi z kurczaka w drobne paseczki i doprawiamy je: curry, przyprawą pięciu smaków, solą i pieprzem.

Krok 5

Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy do momentu zarumienienia i wrzucamy do gotującego się wywaru.

Krok 6

Do pozostałości z patelni dodajemy cukier i miód. Lekko karmelizujemy, po czym dodajemy ocet ryżowy i 50 ml wody.

Krok 7

Zagotowujemy i wlewamy do zupy. gotujemy przez piętnaście minut, co jakiś czas mieszając. Następnie  dodajemy mleko kokosowe oraz doprawiamy curry, solą i pieprzem.

Krok 8 

Podajemy z prażonymi pestkami dyni i listkami świeżej kolendry  oraz pianą z mleka kokosowego. Wygląda pysznie, prawda? Teraz czas na spróbowanie. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut

ilość porcji: 5-6

poziom trudności: łatwy

Gotował: Karol Wojciechowski

Poprzednie przepisy:

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2483-gotuj-jak-top-chef-rozmarynowo-waniliowy-krem-brulee-ze-slodka-kruszonka

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2458-gotuj-jak-top-chef-smazone-przegrzebki

http://egryfino.pl/pl/index.php/relacje4/item/2424-gotuj-jak-top-chef-tatar-z-lososia

http://egryfino.pl/pl/index.php/component/k2/item/2396-gotuj-jak-top-chef-kaszotto-z-lesnymi-grzybami

Komentarze (0)

Zaloguj się i dołącz do dyskusji

Logowanie