Dziś międzynarodowe święto pizzy

9 lutego 2023 roku przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Włoski placek z sosem i serem, a także z przeróżnymi dodatkami, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Serwowany jest również w kilku gryfińskich lokalach gastronomicznych.
Jak podaje wikipedia:
Słowo piza (w takiej właśnie formie) pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą.
Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych z Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy. W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: alla mastunicola (z serem i bazylią), marinara (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozzarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Według legendy to od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą'', chociaż wariant z mozzarellą na pewno znany był i spożywany wcześniej, nie była to więc zupełna innowacja Esposito. Co najmniej 30 lat wcześniej pizzę o tej nazwie wymienia Francesco de Boucard w swoim dziele "Usi e costumi di Napoli e contorni descritti e dipinti". Bardziej prawdopodobne jest, że nazwa pochodzi od stokrotki (wł. margherita), której kwiat przypominają ułożone dookoła na cieście okrągłe kawałki mozzarelli.
Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.
We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.
W Gryfinie funkcjonuje kilku pizzerii, m.in.: Pizzeria na Deptaku, Pizzeria Koszyk & Koszyk, pizzapl.pl, Pizzeria Peperoni, Halo Pizza. Pizzę zjemy również w Wenecji lub w B&C Burger and Coffe. Która z nich smakuje Wam najbardziej?
Komentarze (1)
Zaloguj się i dołącz do dyskusjiPiorun
(99 komentarzy) 4 0Kiedyś była dobra w Wenecji. Ostatnimi czasy całkiem spoko Peperoni. Brakuje jednak pizzy na naprawdę dobrym poziomie. W Szczecinie jest trochę lokali z dobrą neapolitańską pizzą, gdzie w menu podają markę sosów jakie używają. Ale pytacie o Gryfino, więc nie wymieniam hehe
Odpowiedz Zgłoś